
Η Κολονοσκόπηση είναι ενδοσκόπηση κατωτέρου πεπτικού και αποτελεί την εξέταση εκλογής για την πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου. Η κολονοσκόπηση είναι η πιο αξιόπιστη εξέταση για τη διερεύνηση παθήσεων του παχέος εντέρου γιατί δίνει τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης και επιβεβαίωσής της με λήψη βιοψιών. Γίνεται με τη βοήθεια ενός λεπτού, εύκαμπτου οργάνου, του κολονοσκοπίου, που έχει τη δυνατότητα αναμετάδοσης της εικόνας, από το εσωτερικό του εντέρου, σε ειδική οθόνη.
Η εξέταση τις περισσότερες φορές είναι εντελώς ανώδυνη και η κύρια ενόχληση είναι ένα «φούσκωμα» στην κοιλιά, από τον αέρα που εισάγεται για να διαταθεί και να ελεγχθεί με λεπτομέρεια το έντερο.
Η Κολονοσκόπηση γίνεται στο χώρο του Ιατρείου με χορήγηση ενδοφλέβιας ήπιας καταστολής («μέθης»), αναλγητικού ή και σπασμολυτικού. Σε περίπτωση που ο εξεταζόμενος επιθυμεί πιο βαθιά καταστολή/ολική αναισθησία θα προγραμματίζεται η εξέταση να γίνει με παρουσία Αναισθησιολόγου σε συνεργαζόμενη Ιδιωτική κλινική.
Η νοσηλεύτρια Θα σας ζητήσει να βγάλετε τα ρούχα σας από τη μέση και κάτω, να ξαπλώσετε στο εξεταστικό κρεβάτι και θα τοποθετήσει έναν πλαστικό φλεβοκαθετήρα στο χέρι για τη χορήγηση των φαρμάκων. Τέλος, θα σας ζητήσει να γυρίσετε στο αριστερό σας πλάι.
Το κολονοσκόπιο εισάγεται από τον πρωκτό και προωθείται ελέγχοντας όλο το παχύ έντερο. Εάν κριθεί απαραίτητο ελέγχονται και τα τελευταία εκατοστά του λεπτού εντέρου. Η εξέταση διαρκεί συνήθως 15-30 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης μπορεί να σας ζητηθεί να αλλάξετε μερικές φορές θέση. Η νοσηλεύτρια μπορεί να πιέσει με το χέρι της περιοχές της κοιλιάς σας, ώστε να διευκολυνθεί η προώθηση του ενδοσκοπίου. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης μη βιαστείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι μόνος σας, παρά μόνο μετά από την εντολή του γιατρού ή του νοσηλευτικού προσωπικού. Στο τέλος θα αφαιρεθεί ο φλεβοκαθετήρας.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ:
- Απώλεια αίματος από το ορθό (αιματοχεσία, μικροσκοπική ανίχνευση αίματος στα κόπρανα)
- Διαταραχές κενώσεων (εμμένουσα δυσκοιλιότητα, διαρροϊκές κενώσεις, εναλλαγές διάρροιας – δυσκοιλιότητας)
- Διερεύνηση αναιμίας
- Διερεύνηση διαρροϊκού συνδρόμου
- Διερεύνηση ευρημάτων από απεικονιστικό έλεγχο (π.χ αξονική τομογραφία, βαριούχο υποκλυσμό)
- Πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου και επιτήρηση σε περίπτωση παρουσίας αδενωμάτων παχέος εντέρου
- Μετεγχειρητική επιτήρηση μετά από κολεκτομή για Ca παχέος εντέρου
- Άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου (συγγενής 1ου βαθμού με καρκίνο παχέος εντέρου ή με αδένωμα >1εκ ή με υψηλόβαθμη δυσπλασία)
- Ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους εντέρου λόγω αυξημένου κινδύνου εμφάνισης δυσπλασίας/καρκίνου.
- Ασθενείς με οικογενειακά σύνδρομα πολυποδίασης (FAP, AFAP, Turcot, MAP, Peutz-Jeghers syndromes) στα πλαίσια επιτήρησης.
ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ!!!

Άτομα ηλικίας ≥ 45ετών πρέπει να ελέγχονται με κολονοσκόπηση, διότι ο καρκίνος παχέος εντέρου προέρχεται τις περισσότερες φορές από πολύποδες παχέος εντέρου, οι οποίοι είναι ακόμα καλοήθεις όγκοι και μπορούν να αφαιρεθούν ενδοσκοπικά από τον Γαστρεντερολόγο πριν εξαλλαγούν σε κακοήθεια και το χειρουργείο είναι αναπόφευκτο.
Η παρακολούθηση στη συνέχεια με κολονοσκοπήσεις εξαρτάται από τα αρχικά ευρήματα της πρώτης κολονοσκόπησης και από το είδος των πολυπόδων που ενδεχομένως ανευρέθηκαν. Σε κάθε περίπτωση ο Ιατρός ενημερώνει για τον επανέλεγχο.